Вітаміни, макро- та мікроелементи, необхідні для здоров'я опорно-рухового апарату дитини
Опорно-руховий аппарат дитини - кістки, м'язи, зв'язки, хрящі та суглоби – активно формуються в дошкільному віці. Раціональне харчування має особливе значння для нормального росту та розвитку дитини, а також запобігає виникненню захворювань і дефектів опорно-рухового аппарату.
- Вітамін А позитивно впливає на інтенсивність росту скелета та обмін речовин в організмі. Кальцієвмісні продукти ліпше поєднувати з продуктами, що містять бета-каротин, - він перетворюється в організмі на вітамін А під дією ферментів. Джерела – морква, абрикоси, курага, болгарський перець, шпинат, печінка тріски, печінка свиняча та яловича, вершкове масло, твердий і кисломолочний сири, яйця.
- Вітамін С бере участь у синтезі колагену, необхідного для формування сполучної тканини, що формує сухожилля та зв'язки. Недостатність вітаміну С призводить до болю в м'язах. Джерела – чорна смородина, шипшина, червоний болгарський перець, цитрусові, листяні овочі, квашена капуста.
- Вітамін D забезпечує розвиток скелета, регулюючи вміст кальцію та фосфору в кістках, прискорюючи засвоєння кальцію в кишечнику. Засвоєнню вітаміну D сприяють тваринні та рослинні жири. Джерела – риба, свиняча та яловича печінка, печінка морських риб, яєчний жовток, авокадо, молоко.
- Кальцій – це будівельний матеріал для кісток. Він забезпечує їх міцність, а також скорочення м'язів. За недостатності кальцію в організмі кістки стають пористими, крихкими. Джерела - твердий і кисломолочний сири, молоко, бобові, сухофрукти, горіхи, вівсяна крупа, фініки, риба, хліб.
- Фосфор, у поєднанні з кальцієм, є основою для формування кісткової тканини та сприяє розвитку клітин та кісток. Джерела – печінка тріски, волоські горіхи, бобові, селера, вівсяна, гречана та пшоняна крупи.
- Магній бере активну участь у регуляції скоротливості м'язів і нервово-м'язової провідності, а також є складовою кісткової тканини. Джерела – бобові, гречана та вівсяна крупи, шпинат, фундук, молоко.
- Калій відповідає за зріст і скорочення м’язів. Недостатність калію спричиняє м’язову слабкість, біль у м’язах, судоми. Джерела – волоські горіхи, мигдаль, арахіс, бобові, банани, какао, сухофрукти.
- Марганець необхідний для живлення міжхребцевих дисків, які не мають прямого кровообігу, сприяє формуванню кісткової та хрящової тканин. Наслідком нестачі марганцю може бути крихкість кісток. Джерела – крупи, зелені овочі, фрукти, зелений чай.
- Мідь також сприяє формуванню й живленню кісткової та хрящової тканин. Недостатність міді в організмі спричиняє такі захворювання, як остеохондроз і остеопороз. Джерела – вівсяна крупа, картопля, печінка свиняча та яловича, мигдаль, фундук, кеш’ю, вишня, шпинат і зелені овочі.